Ekonomi

Coğrafi işaret için gün sayan ‘mor patlıcan incir’ fidanları üreticilere dağıtıldı

Samsun’da, diğer incir türlerinden farklı tat ve görünüme sahip olan ve coğrafi işaret tescili bekleyen ‘mor patlıcan incir’ fidanı Tekkeköy Belediyesi tarafından üreticilere dağıtıldı.

Tekkeköy Belediyesi, belediye öz kaynaklarından temin edilen ve 10 mahallede toprakla buluşacak olan 3 bin 650 adet mor patlıcan incir fidanının dağıtımı için program düzenledi. Çırakman’da düzenlenen programda, üretim yapacak çiftçilere coğrafi işaret başvurusu yapılan incir çeşidinin fidanları dağıtıldı.

Programın açılışında konuşan Tekkeköy Kaymakamı Dr. Polat Kara, mor patlıcan incirinin Türkiye’deki diğer incirlerden farklı olduğunu, bu incir çeşidinin ilçede daha çok yetiştirilerek ekonomiye kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi. . Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda kıdemli ziraat mühendisi Hicran Çıkış Kanca, Tekkeköy’e özgü incir türünün öneminden bahsetti.

Başkan Togar: “Mor patlıcan inciri için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk”

İlçeye özgü incir çeşidi için coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarının altını çizen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, “Mor patlıcan inciri için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 3,5 yıldır ilçe belediyelerine bir pencere daha açtık.Dünyadaki en değerli hizmetin üretim,toprak ve gıda olduğunu gördük.Pandemiden bu zamana kadar ilçe belediyesi olarak aynı miktarda kaynak ayırdık. üretim için yol, asfalt, kaldırım ve çocuk oyun alanlarına harcadığımız bütçe kadar. 3,5 yıldır bu konuda fedakarlıklar yapıyoruz. Tekkeköy’ün 63. Mahallesi’nde hangi ürün yetişecekse üretimine destek olmaya çalışıyoruz. Türkiye’de adından söz ettiren, 81 ilde tanınan mor patlıcan incirinin fidanlarının dağıtımı için bir araya geldiğimiz operasyonda, incir, memleketin en güzel inciri. Kutlukent-Çırakman, dağıttığımız fidanlarla üreticilerimize destek olmak istedi. yorulduk. Bu programa destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Müdür Sağlam: “Samsun’daki incirin yüzde 25’i Tekkeköy’de üretiliyor”

İl sınırları içinde üretilen incirin büyük bölümünün Tekkeköy’de üretildiğini söyleyen Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, “Samsun’da üretilen incirin yüzde 25’i Tekkeköy’de üretiliyor. Coğrafi işaret tescili başvurusunun 2019’a kadar sürmesi bekleniyor. Toplam 206 Dekar incir üretiliyordu.Bu artıyor.2022-2026 planlaması kapsamında Samsun’da her şey olmayacak.Her bölgenin kendine has ürünleri olacak.Özellikle Tekkeköy’de bu incirin mutlaka geliştirilmesi gerekiyor. Mor patlıcan incir üretimine maddi manevi destek Tekkeköy Belediyesi’ne ve projede emeği geçenlere şükranlarımı sunarım.

Konuşmaların ardından 10 mahalleye dikilecek 3 bin 650 fidan daha önce belirlenen üreticilere dağıtıldı.

Üreticiye destek

Öte yandan Tekkeköy Belediyesi, ilçe tarım ve orman müdürlüğü ile birlikte bu yıl 2 bin 384 çiftçiye eğitim verdi. 2 bin yumru dağıttı. Ayrıca 3 bin 800 ceviz fidanı, 40 çiftçiye 70 dekar reyglas tohumu, 12 çiftçiye kiraz fidanı, 100 bin çilek fidanı, 89 arıcıya 340 saf ana arı, 300 metrekare sera takviyesi, 500 dekar buğday ve 300 dekar mısır yonca da bulundu. Bu tabanlara ek olarak ilçe genelinde toprak zararlıları ile mücadele kapsamında 200 adet toprak analizi yapılmıştır. Belediye tarafından bu takviyelere toplamda 10 milyon TL’nin üzerinde yatırım yapıldı. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu