Ekonomi

Tesla son altı yılın en düşük kâr marjına hazırlanıyor

Elektrikli araç devi Tesla’nın Salı günü kazançlarını açıkladığında 2017’nin dördüncü çeyreğinden bu yana en düşük brüt kar marjını açıklaması bekleniyor. Şirket, önemli işten çıkarmalar, araç fiyatlarındaki düşüşler ve yatırımcıların ürün yol haritasına ilişkin şeffaflık çağrısıyla çalkantılı bir dönem geçirdi.

Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın, sonuçlar sonrası yapılacak konferans görüşmesinde Model 2’nin durumuyla ilgili kritik sorulara yanıt vermesi bekleniyor. Bu düşük maliyetli aracın 2025 yılında piyasaya sürüleceği vaat edilmişti ancak Reuters 5 Nisan’da Tesla’nın Model 2 planlarını durdurduğunu ve odağını aynı küçük otomobil platformunu kullanarak sürücüsüz bir robot taksi geliştirmeye kaydırdığını bildirdi.

Musk sosyal medya üzerinden bu haberi yalanlasa da, henüz Model 2’nin geleceğine ilişkin herhangi bir düzeltme yapmadı ya da netlik sağlamadı. Model 2, gelecekteki satış büyümesi için önemli bir itici güç olarak görülüyordu.

Yatırımcı güveni, Model 2’yi çevreleyen belirsizlik ve Tesla’nın elektrikli pikabı Cybertruck’ın yavaş üretimi nedeniyle sarsıldı. Musk’ın Pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya gelerek uygun fiyatlı bir model üretmeye yönelik bir otomobil fabrikasına yapılacak önemli yatırımları duyurması planlanıyordu. Yine de Musk, Tesla’daki acil yükümlülükleri nedeniyle toplantıyı son dakikada iptal etti.

Tesla’nın satış büyümesi yavaşlıyor ve bu da muhtemelen yaklaşan mali sonuçları önemli ölçüde etkileyecek. Otomobil üreticisi bu ayın başlarında teslimatlarda %8,5’lik bir düşüş bildirdi ve stokların arttığını gördü. Geçtiğimiz hafta sonu Tesla, Model 3 ve Model Y gibi modellerde kar marjlarını daha da sıkıştırması beklenen bir dizi küresel fiyat indirimi açıkladı.

Analistler Tesla’nın düzenleyici krediler hariç otomotiv brüt kar marjının bir önceki yıl %19’dan %15,2’ye düşeceğini öngörüyor. Bu tahmin, şirketin Ocak ayında teslimat artışının bu yıl “önemli ölçüde daha düşük” olacağı ve fiyat indirimlerinin talebi canlandırmak için yeterli olmayabileceği yönündeki uyarısıyla uyumlu.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Tesla hisseleri Pazartesi öğleden sonra itibariyle yılbaşından bugüne yaklaşık %43 oranında değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri Kasım 2021’deki rekor seviyelerden önemli bir düşüşle yaklaşık 468 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Tesla’nın değerlemesi geleneksel olarak kitlesel pazar elektrikli araç satışları ve otonom sürüş teknolojisindeki ilerlemelerle desteklendi.

Model 2’ye yönelik stratejideki son değişim, hızlı satış büyümesine güvenen yatırımcıların satışlarını tetikleyebilir ve bu yatırımcıların yerini sürücüsüz Tesla’lar için daha sabırlı olanlar alabilir. Musk’ın tamamen otonom araçlara yönelik uzun süredir devam eden tahminlerine rağmen, teknolojik ve düzenleyici engeller bu hedefin hala yıllar uzakta olabileceğini gösteriyor.

Tesla, tüketicilerin ilgisini artırmak amacıyla kısa bir süre önce Tam Otonom Sürüş özelliği için ücretsiz bir deneme sundu ve hafta sonu boyunca bu seçeneğin fiyatını 12.000 dolardan 8.000 dolara indirdi.

Tesla’nın yeni modeli seri üretime geçirmekte zorlandığı Cybertruck ile ilgili sorular da devam ediyor. Şirket, pikap için ayrı üretim rakamları açıklamıyor, ancak geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya sürülmesinden Nisan ayına kadar üretilen yaklaşık 3.900 aracın geri çağrılması zorluklara işaret ediyor.

Yatırımcılar, Musk’ın 2025 yılına kadar 200.000 Cybertrucks üretim hedefinin bozulup bozulmadığı ve modelin öngörüldüğü gibi pozitif nakit akışına katkıda bulunup bulunmayacağı konusunda güncellemeler aramaya hazırlanıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haber-yuksekova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu