Haber

İsrail’de Ameliyat Edilen 3.500 Yıllık Kafatası Bulundu

KUDÜS, 24 Şubat (Xinhua) — İsrail ve ABD’den araştırmacılar, yaklaşık 3500 yıl önce gerçekleştirilen kafatası ameliyatına dair kanıtlar buldular.

Çarşamba günü ABD bilim dergisi PLOS ONE’da yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, İsrail’in kuzeyindeki Megiddo köyünde Geç Tunç Çağı (yaklaşık MÖ 1550-1450) yapısının altına gömülü iki küçük erkek kardeşin iskeletlerini incelediler.

Araştırmacılar, iki erkek kardeşin gelişimsel bozukluklardan muzdarip olduğunu ve her ikisinin de kronik bulaşıcı bir hastalıkla denge kurmak için kapsamlı bir şekilde yeniden şekillendiğini keşfettiler.

Bir erkek kardeşin kafatasında delik veya kesik açmak için kraniyal trepanasyon (kraniotomi) adı verilen bir operasyon sonucunda kafatasının ön kemiğinden büyük kare bir kemik parçası kestiği öğrenildi.

Araştırmacılara göre bu kardeş maalesef operasyondan sağ çıkamadı ve kısa süre sonra hayatını kaybetti.

Araştırmacılar, bölgede trepanasyonun nadir olmasının, yalnızca seçilmiş kişilerin böyle bir prosedüre erişebildiğini gösterdiğini ve genç adamın maruz kaldığı patolojik lezyonların ciddiyetinin, operasyonun kötüleşen sağlığını düzeltmeyi amaçladığını gösterdiğini yazdı.

İki kardeşin Kıbrıs çanak çömleği ve diğer değerli eşyalarla birlikte gömülmesi, onların seçkin bir toplumun üyeleri olduklarını gösteriyor.

Ekip, Brown Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi, Kudüs’teki Albright Arkeolojik Araştırma Enstitüsü ve kuzey İsrail’deki Hayfa Üniversitesi’nden araştırmacıları içeriyordu.

Kaynak: Xinhua / Yeni

haber-bozuyuk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu