Ekonomi

Erdoğan: KGF paketini 350 milyar TL’ye çıkardık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay AFAD İl Uyum Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, depremde tamamen yıkılan 21 bine yakın binada bulunan 71 bini aşkın bağımsız birimin enkazının kaldırıldığını, 1 milyon 684 vatandaşın barınma ihtiyacının karşılandığını bildirdi. Erdoğan 114 bin 834 kişinin enkazı oldu. altındakurtulduğunu söyledi.

Depremin ardından tüm imkanları seferber ettiklerini belirten Erdoğan, “9 saat arayla yaşadığımız 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, etki alanı ve yıkıcı gücü bakımından dünyada eşi benzeri olmayan depremler olarak tanımlanıyor. yaşadığımız arazide 7 metreyi aşan deplasmanlara neden oldu.Kış şartlarından kaynaklanan sıkıntılar da eklendiğinde tüm çabalarımıza rağmen deprem sonrası ilk günlerde bazı eksiklikler ve aksaklıklar olduğunu biliyoruz.
değerlendirmesini yaptı.

Çadır ve konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların 1 yıl içinde evlere yerleştirileceğini belirten Erdoğan, “Eviyle, iş yeriyle, sanayisiyle, tarımıyla, tarihi ve kültürel değerleriyle tüm şehirlerimizi en ufak bir zarara uğratmadan ayağa kaldıracağız. gerileme.”

Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

“Yeni bir şehir planı çerçevesinde tüm yerleşim alanlarını, zemin kalitesi ve fay hattına uzaklığı göz önünde bulundurularak, kültürel dokusuna uygun olarak tasarlıyoruz.

“Güçlendirme değil, yeni konut yapacağız”

“Yerleşimlerimizi mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara kaydırarak taban sıvılaşmasından kaynaklanan felaketlerden uzak tutmak istiyoruz. Üniversitelerimizden jeofizik, jeoteknik, jeoloji, sismoloji profesörleri ve deprem uzmanlarıyla istişare halinde çalışıyoruz.

“Asla güçlendirme yapmayacağız. Tamamen sıfırdan olacak. Yeni konutlar zemin artı 3-4 katı geçmeyecek. Yerleşimleri ovadan dağlara kaydırıyoruz.”

TOKİ ödemelerinde 3 ay erteleme

Mart ayında Erdoğan, Hatay’da 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544, Malatya’da 44 bin 770, Osmaniye’de 9 bin 550, Diyarbakır’da 6 demişti. bin, Şanlıurfa’da 3 bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500 ve Kiliste’de 250.

Erdoğan, depremden etkilenen 11 ilde TOKİ taksit ödemelerini 3 ay vade ile ertelediklerini açıkladı.

Ağır hasar gören il ve ilçelerde yaşayanların kredi borçlarının 6 ay, bölgenin diğer yerlerinde ise 1 ay ertelendiğini belirten Erdoğan, “İşletmeleri olan 150 bin esnafımızın Hazine destekli kredi ödemelerini erteledik. ve işyerlerinde 6 ay süreyle Halk Bankası’ndan zarar gördü.Depremin ülke genelinde ekonomik faaliyetlere olumsuz etkisini önlemek için 250 milyarlık Kredi Garanti Fonu paketini 350 milyar liraya çıkardık.

Haksız fiyat artışlarının kontrolü

“Depremde zarar gören çiftçilerimize Ziraat Bankası’ndan Hazine destekli kredilerini ve Tarım Kredilerini 1 yıl erteleme imkanı sağladık.

Özellikle acil ihtiyaç duyulan işlerde haksız fiyat artışına gidenler için halkın tüm denetim araçlarını en güçlü şekilde devreye sokuyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu